Iberia, een muzikaal Drieluik

Iberia, een muzikaal Drieluik

Lezing muziekgeschiedenis door Pieter A. Bakker

Muziekhistoricus Pieter A. Bakker leidt u rond op een korte ontdekkingstocht door de rijke Spaanse muziekgeschiedenis: van Montserrat en Santiago de Compostela via Madrid naar Andalucía.
De muziekgeschiedenis van Spanje is lange tijd verborgen gebleven achter de Pyreneeën en was (is) zelfs onder veel Spanjaarden niet of nauwelijks bekend. De Spaanse muziekcultuur is, bij nadere beluistering, veel meer dan flamenco of gitaar. Om een tipje van de sluier op te lichten zal in deze lezing een ‘muzikaal drieluik’ worden getoond met muziek uit de Middeleeuwen, de 18e en de 20e eeuw.

We verkennen Noord-Spanje aan de hand van de Camino, de iconische pegrimstocht naar Santiago de Compostela: wat hoorden de wandelaars toen ze in de Middeleeuwen westwaarts liepen van Catalonië naar Galicië in plaatsen als Burgos en León, in de tijd van de troubadours en de strijd tegen het Moorse ‘Al-Andalus’?
In het tweede deel van de lezing houden we halt in Madrid en omstreken, waar Luigi Boccherini het nachtleven muzikaal oproept en Joaquin Rodrigo ons met magische klanken rondleidt door de tuinen van Aranjuez.
Tenslotte dalen we af naar het diepe zuiden, naar waar ooit de Arabische cultuur werd gevierd. Prachtige echo’s daarvan zijn te horen in werken van grootmeesters als Isaac Albéniz en Manuel De Falla die zeer geïnspireerd werden door beelden en kleuren van Andalucía.

Voor meer informatie www.musicadocet.nl).

Verkoop van toegangsbewijzen start binnenkort!

Met een CJP of Vriendenpas geniet je van € 3 korting op de toegangsprijs. Wordt daarom nu Vriend van het Kasteel en steun tevens Stichting Vrienden van Kasteel Dussen.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten?