Poëzieavond met Wim Daniëls

Poëzieavond met Wim Daniëls

Avond vol woorden omlijst met klanken
In samenwerking met Stichting Poëzie Land van Altena

Wim Daniëls over Wim Daniëls:
Ik ben schrijver van allerlei soorten boeken.
Verder treed ik op in de theaters met
theatercolleges en cabaretvoorstellingen en af en toe presenteer ik een tv-programma
(Het dorp, samen met Huub Stapel, en Nederland op Film). Met Kasper Boon maakte ik een bordspel: Het grote taalspel.


Wim Daniëls (1954) is misschien wel Nederlands bekendste taalkundige. Hij is schrijver van ruim 120 boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over zeer uiteenlopende onderwerpen. Er is eigenlijk geen onderwerp waar hij géén boek over zou kunnen schrijven, voorzien van inzichtelijke theorieën en in toegankelijke taal voor alle doelgroepen: volwassenen, jongeren én kinderen.

Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver, taaladviseur en -trainer. Hij geeft lezingen en voordrachten en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Ook presenteerde hij enkele tv-programma’s. Tevens fungeert hij als gespreksleider, presentator en dagvoorzitter. Hij is bekend van de radioprogramma’s Klare Taal en Spijkers met koppen en was een aantal jaren vaste gast bij het tv-programma Pauw & Witteman. Hij speelde in de cabaretprogramma’s de Wim-crisis, Associëren en Koken met taal. Hij trad op in de theaterstukken Een ons komma’s en Slowen en schuren en in de theatercolleges De wondere wereld van de taal en Filosofietsen. Hij speelde mee in de online rechtbankserie De Kerstmoord. Hij presenteerde naast de tv-serie Het Dorp de tv-serie Nederland op film over amateurfilms van vroeger.

Van december 2010 tot en met januari 2015 was hij stadsdichter van Helmond en werd Helmonder van het jaar. Hij ontving de stadspenning van die gemeente voor zijn niet-aflatende promotie van de stad.  Verder kreeg hij de Brabant Bokaal voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur. Sinds begin januari 2019 is hij ereburger van Laarbeek, waaronder zijn geboortedorp Aarle-Rixtel valt.

Aleida Groeneveld begon met vioolspelen, toen ze 7 jaar was. Ze werd lid van het Gorcums Symfonieorkest o.l.v. Michiel van Vliet. Zij was concertmeester bij Symfonie- en Kamerorkest Sjosjanim o.l.v. Mark Snitselaar. Haar lessen volgde ze bij Mirjam van Hemert, Irina Podskrebko en Gerrit van Putten. Zij studeerde aan het conservatorium van Rotterdam, waar ze lessen volgde bij Andras Czifra.

Enrico Reus studeert klassiek piano aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle bij professor Helena Basilova. Hij houdt het meest van de wat zwaardere, virtuoze en romantische klassieke muziek. Ook met name Russische muziek van bijvoorbeeld Sergei Rachmaninoff spreekt hem aan.

Voor meer informatie: www.poezielandvanaltena.nl

Verkoop van toegangsbewijzen start binnenkort!

Met een CJP of Vriendenpas geniet je van € 3 korting op de toegangsprijs. Wordt daarom nu Vriend van het Kasteel en steun tevens Stichting Vrienden van Kasteel Dussen.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten?