Verhalen op de Binnenplaats

Verhalen op de Binnenplaats

De vioolbouwer van Venetië
en
De gelukkige prins

door verhalenverteller Niels Brandaan Cotterink

(Bij slecht weer vertelt Niels zijn verhalen in het kasteel!)

De vioolbouwer van Venetië
naar het boek van Claude Clément. Een prachtige vertelling over de klank van de liefde in hout bewaard.
In een straatje in Venetië bevond zich de werkplaats van een vioolbouwer. Eén deur kwam uit op een druk bevaren kanaal en een andere op een rustige tuin, nauwelijks groter dan een uitgerold tapijt.Midden in deze tuin stond een boom. Hij was zo hoog en zo groot dat hij de hele tuin in beslag nam.

De gelukkige prins
Naar het sprookje van Oscar Wilde, over de kortstondige vriendschap tussen het trieste standbeeld van De Gelukkige Prins en een verliefde zwaluw.

De ogen van de gelukkige prins waren gevuld met tranen die over zijn gouden wangen liepen. Zijn gezicht was zo mooi in het maanlicht dat de kleine zwaluw vol medelijden was.
“Wie ben je?” vroeg de zwaluw.
“Ik ben De gelukkige prins.”
“Waarom huil je dan? Je hebt me kletsnat gemaakt.”
“Toen ik nog leefde en een mensenhart had, wist ik niet wat tranen waren”, antwoordde het beeld. “Overdag speelde ik met mijn vrienden in de tuin en ‘s avonds dansten we in de Grote Zaal. Om de tuin heen was een hele hoge muur, maar ik wilde niet weten wat erachter lag. Alles om me heen was zo prachtig. Mijn hofhouding noemde me De gelukkige prins. Zo leefde en stierf ik. En nu ik dood ben, hebben ze me hier zo hoog neergezet dat ik alle lelijkheid en ellende van mijn stad kan zien. En hoewel mijn hart van lood is gemaakt, kan ik niets anders dan huilen.”

Niels Brandaan Cotterink is meester in de woord- en vertelkunst. Hij tovert met woorden, neemt zijn publiek mee op reis in de wereld van de verbeelding en maakt voelbaar wat niet zichtbaar is. Niels Brandaan studeerde af aan De Toneelacademie Maastricht en werkte als acteur, verteller en theatermaker voor verschillende gezelschappen in Nederland en België. Inmiddels is hij al ruim dertig jaar actief als autonoom vertel-en woordkunstenaar.

Meer informatie: https://www.verhalenhuisbrandaan.nl

Fotograaf Jan Danes

Verkoop van toegangsbewijzen start binnenkort!

Met een CJP of Vriendenpas geniet je van € 3 korting op de toegangsprijs. Wordt daarom nu Vriend van het Kasteel en steun tevens Stichting Vrienden van Kasteel Dussen.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten?